Når Kate får lov at bestemme hvad vi skal have at spise, så er en af de ting hun altid overvejer gammeldags oksesteg. Helt fra hun var helt lille har hun elsket hendes mors udgave af gammeldags oksesteg og heldigvis så elsker hun også min udgave af den gamle danske simreret.
Gammeldags oksesteg er en simreret, som primært består af det møreste langtidsstegte oksekød og en helt fantastisk smagfuld sovs. Der er mange forskellige måder at lave gammeldagsoksesteg på, men i min udgave er perleløg et centralt element, ligesom at æbler, løg, hvidløg, gulerødder og ribsgele også er med til at give smag.
Vi får altid gammeldags oksesteg med hjemmelavet kartoffelmos som tilbehør, men retten kan også sagtens servers med kogte kartofler. Mange får også kogte bønner eller æblesalat som tilbehør til gammeldags oksesteg.
Opskrift på Gammeldags oksesteg
Til ca. 4 personerIngredienser
Oksesteg
-
oksesteg 1 stk.Balsamico 1 dl.smør 50 g.peber
Sovs
-
løg 2 stk.gulerod 5 stk.hvidløg 2 fedæbler 2 stk.enebær 5 stk.oksefond 4 dl.vand 4 dl.perleløg 2 glaspiskefløde 3 dl.ribsgele 1 spsk.
Fremgangsmåde
Oksesteg
1Dyb oksestegen helt tør med et stykke køkkenrulle og snør stegen stramt (Hvis det ikke er gjort i forvejen).
2Smør derefter stegen grundigt i balsamico og giv den en god omgang salt og peber (Hele vejen rundt på stegen).
3Smelt smør i en stor gryde og brun oksestegen på alle sider i gryden.
4Tag den brunede oksesteg op af gryden.
Sovs til oksesteg
5Skær løg, gulerødder, hvidløg og æbler i grove tern og sauter dem let i gryden, hvori du brunede oksestegen (Tilføj mere smør hvis nødvendigt).
6Tilsæt derefter enebær og rør det hele godt rundt i et par minutter.
7Tilføj oksefond og vand til gryden og rør rundt.
8Tilføj oksestegen til gryden og lad det hele simre under låg i ca. 1 time (Vend oksestegen et par gange undervejs).
9Når det hele har simret i omkring 1 time, så tilføjes perleløg og det hele får lov at simre endnu en time ((Vend igen oksestegen et par gange undervejs).
10Efter i alt 2 timers simren, tages oksestegen op af gryden, hvorefter den sættes til side til hviling.
11Løg, gulerødder, hvidløg, æbler og enebær fiskes så godt muligt op af gryden og sættes til side i en skål (De skal bruges igen lige om lidt).
12Det resterende indhold i gryden (Kun væde) bringes i kog og reduceres.
13Fløde og ribsgele tilføjes til sovsen og det hele røres godt rundt under let opkog.
14Hvis sovsen er for tynd, tilsættes jævning indtil den ønskede konsistens opnåes.
15Når den ønskede konsisens er opnået lægges løg, gulerødder, hvidløg, æbler og enebær tilbage i gryden og det hele blandes godt rundt.
16Smag sausen til med salt, peber og eventuelt også ribsgele.