Hjemmelavet rugbrød er bare noget specielt og særligt rugbrød med surdej smager fantastisk. Herhjemme har vi prøvet et utal af forskellige opskrifter på rugbrød med surdej, men udgaven med græskarkerner, rugkerner og øl er bestemt en af favoritterne.
Rugbrødet har en sprød skorpe og en dejlig og blød krumme. På grund af de mange kerner er rugbrødet meget mættende.
Opskrift på Rugbrød med surdej
Til ca. 1 personerIngredienser
Kerneblanding
-
rugkerner (skårne) 150 g.græskarkerner 90 g.vand (kogt) 250 g.
Rugbrød med surdej
-
vand (lunkent) 100 g.gær 10 g.surdej 200 g.øl 15 cl.salt 10 g.
Fremgangsmåde
Kerneblanding
1Bland skårne rugkerner og græskarkerner i en skål og hæl kogende vand over.
2Lad blandingen stå og trække i 1-12 timer alt efter hvor bløde kernerne ønskes.
Rugbrød med surdej
3Rør lunkent vand og gær sammen i en skål.
4Tilføj surdej, øl, salt og rugmel og rør det hele rigtig godt sammen (Brug gerne en røremaskine med en K-spade).
5Smør en rugbrødsform med lidt smør og hæld rugbrødsdejen ned i den smurte rugbrødsform.
6Pensel toppen af rugbrøddet med lidt vand og lad det hæve i 6-12 timer (Til det er hævet med ca. 50%).
7Tænd oven på 240° varmluft og bag rugbrødet i 10 minutter.
8Skru ned for varmen til 180° og bag rugbrødet færdigt. Det skal bage i 30-40 minutter eller indtil det opnår en kernetemperatur på 98°.
9Tag rugbrødet ud af oven og lade det køle helt af inden servering.