Lige fra jeg var helt lille, har en af mine absolut yndlingslivretter været lasagne.
Lasagne er, som de fleste ved, en italiensk pastaret, men hvad de færreste ved er, at lasagne stammer tilbage fra 1400-tallet, hvor den var en form for fattigmandsret, som kunne bruges til at få ryddet op i de råvarer, som man nu engang havde i overskud.
Lasagne findes i flere forskellige udgaver, hvoraf Lasagne Bolognese er den klart mest udbrede.
Opskrift på Lasagne
Til ca. 4 personerIngredienser
Lasagnesauce
-
olivenolie 3 spsk.løg 4 stk.hvidløg 4 fedhakket oksekød 500 g.gulerod 4 stk.bladselleri 3 stænglersquash 1 stk.tomatpuré 140 g.hakkede tomater 2 dåserødvin 1 dl.oregano (tørret) 2 spsk.timian (tørret) 1 spsk.salt
Mornaysauce
-
smør 2 spsk.hvedemel 2 spsk.letmælk 3 dl.mozarella 125 g.muskatnød 1 knsp.salt
Øvrigt
-
Fremgangsmåde
Lasagnesauce
1Hak løg og hvidløg fint og sauter i olivenolie i en stor gryde indtil de er gyldne.
2Tilsæt hakket oksekød til gryden og brun det.
3Tilsæt groftrevet gulerod, groftrevet squash, groftrevet bladselleri, tomatpure, hakkede tomater, rødvin, timian og oregano til gryden og rør det hele godt rundt.
4Sku ned for varmen og lad saucen simre under låg i mindst 2 timer (gerne meget længere).
5Smag saucen til med salt og peber og eventuelt også lidt mere timian og/eller oregano.
Mornaysauce
6Smelt smør langsomt i en gryde og pisk hvedemel i.
7Tilføj mælk til gryden og rør det hele godt sammen.
8Tilføj mozzarellaost og lad osten smelte ind i saucen under omrøring.
9Smag mornaysaucen til med muskatnød, salt og peber.
Lasagne
10Smør et ovnfast fad med smør og kom et lag mornaysauce i bunden.
11Kom herefter skiftevis et lag lasagnesauce og lasagneplader i fadet.
12Slut med et lag lasagnesauce og top med mornaysauce og frisk mozzarella.
12Bag lasagnen i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i 25 minutter.
13Tag lasagnen ud af ovnen og lad den hvile i minimum 5 minutter.
Noter til Lasagne opskrift
Lasagneplader
Brug eventuelt hjemmelavede lasagneplader til lasagnen – det smager bare bedre.
Hviletid
Glem absolut ikke hviletiden! De sidste 5 minutter er afgørende for at lasagnen sætter sig ikke forekommer vandet.
Lav rigeligt
Lasagne har den helt særlige egenskab, at den faktisk er bedre dagen efter den er lavet. Vi laver derfor altid rigeligt lasagne (Ofte dobbelt af ovenstående lasagne opskrift) så har vi til dagen efter og nogle gange også lidt til fryseren.